Skip to main content

Anul acesta, Open Mureș, concurs pe echipe, s-a desfășurat în zona localităților Sălard, Lunca Bradului, Neagra și Mestera, localități ce mărginesc zona de defileu a acestui superb râu.

Am găsit apa suficient de scăzută pentru a putea trece lesne de pe un mal pe celălalt, însă substratul a fost acoperit (aproape) în întregime de vegetație submersă, care făcea deplasarea extrem de anevoioasă, chiar eu reușind de două ori să fac o nedorită baie 😊 Lipsa ploilor din această vară au făcut ca unele zone „clasice” de lipan să fie oarecum mai evidente; chiar și așa, localizarea acestora a fost punctul nevralgic al acestui concurs.

Încă din prima mansă, când am arbitrat echipa Fly Fishing Reghin, am descoperit o imitație ce a funcționat pe tot parcursul manșelor (PT în culoare naturală, cerclaj cu tinsel verde și CDC, eventual cu hotspot portocaliu); oarecum am înțeles predispoziția peștilor pentru această imitație, căci sub pietrele râului era abundență de Hydropsyche, celebrul vierme gri/verzui. Pe lângă această nimfă, colegii mei de club au descoperit în antrenamente o altă nimfă, tot un PT natural, cerclat de data aceasta cu tinsel sau sârmă de culoare mov, CDC la gât, dar cu un hotspot galben/portocaliu în coadă.

Chiar dacă aveam imitațiile câștigătoare, localizarea lipanilor a rămas provocarea supremă pentru concurenți. Am identificat câteva zone – în mod necesar curenți cu vaduri bine oxigenate – și unde apa avea o adâncime evidentă – dar nu neapărat mare – față de restul albiei. Alternarea greutății bilelor de tungsten – ce au variat între 2.5 și chiar 3.3 mm în anumite vaduri – a fost de asemenea un factor ce a declanșat atacul peștilor. Unii dintre competitori au avut șansa să înțepe și pești pașnici mai mari, cu preponderență scobari; de altfel, colegul meu de gașcă, Palcza Szilard reușește să ia marea captură cu un astfel de scobar (peste 36 de cm).

La final am obținut împreună cu colegii mei de echipă, Mihai Hanca și David Cretu, un meritat și muncit loc patru, la un pește distanță de podium, care a fost disputat până în ultima mansă. Îi felicit pe câștigătorii din echipa Fly Fishing Dragan (Ovidiu Popescu, Călin Ciocan și Palcza Szilard) toți pescari pricepuți și coroborat cu antrenamentele din săptămânile premergătoare i-au ajutat să facă diferența între ei și restul echipelor.

Super încântat de gazde și cazare – Fly Fishing Reghin / Cabana Andreneasa, super atmosferă cu muzică și voie bună, super băieți, super mâncare făcută de Țucă, ce mai – super FRPMA!

Leave a Reply