Anul 2017, din punctul de vedere al competițiilor de pescuit la muscă artificială, a însemnat pentru mine debutul. Împreună cu doi prieteni din Oradea ne-am înscris la Open Arieș, concurs organizat de clubul domnului Moga Luca, pe un râu, la vremea aceea, ce abunda de lipani. Este lesne de înțeles că de atunci încoace am fost cuprins (cuprinși) de mirajul si emoția acestui tip de concursuri și, că de fiecare dată când particip la un asemenea eveniment, nu este vorba de a demonstra ceva celorlalți, ci mai degrabă de a concura cu mine însumi, de a vedea dacă și ce am învățat din participările anterioare.
Sigur că, așa cum au înțeles și unii competitori, participarea la aceste concursuri poate fi și o experiență pe cât de solicitantă pe atât de provocatoare, asta pentru că suntem concurenți diferiți, din zone diferite ale țării, cu abordări diferite, cu așteptări diferite, într-un cuvânt gașca este eterogenă!
Din 2017 și până anul trecut, etapele campionatului național de pescuit la muscă artificială au fost organizate de către diverse cluburi din țară, pe piste diverse (Valea Iadului, Someșul Cald, Someșul Rece, Bistrița etc) în baza unui regulament. Ca și regulă generală, propunerile și modificările pe regulamentul respectiv erau votate de către adunarea muscarilor ce avea loc, de regulă, la început de an. Scopul acestora era acela de a face campionatul mai bun, cu reguli corecte.
Anul acesta, in luna februarie, la Oradea, a avut loc din nou o adunare a muscarilor unde au fost prezenți pescari competitori (dar nu numai) din toată țara. Probabil cel mai important aspect de menționat aici a fost acela că, Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială și-a asumat organizarea campionatului național (nu mai puțin de 8 concursuri au fost votate), ca parte o obiectivelor sale de implicare atât la nivel competițional cât și în ceea ce privesc acțiunile de ecologizare, educare, protecție și conservare a apelor din Romania. Trebuie să mai spun aici că, înainte de această întâlnire, FRPMA a trecut printr-o serie de modificări structurale, începând din toamna anului trecut, adică pe lângă cele 5 cluburi fondatoare (Aqua Transilvae, Carpatica Fly Fishing, Muscarici, Clubul Muscarilor Baia de Aries si Fly Fishing Extreme) au fost primite in Federație înca alte 6 cluburi (GPSO – Grupul Pescrilor Sportivi din Oradea, Fly Fishing Bistrita, Fly Fishing Club Sibiu, Fly Reghin, Best Friends Fishing Club si Bega Poieni TM), iar presedintele FRPMA a fost desemnat Darius Scoica. Astfel, în acest moment avem o federație în plină dezvoltare, structruată în 2 comisii, una responsabilă de organizarea concursurilor, iar una orientată către latura ecologica și de protejare a apelor (este evident ca cele două comisii conlucrează în proiectele comune).
Iată doar șase dintre lucrurile bune întâmplate aceasta perioadă:
- Comisia de pescuit a fost aleasă în AG a Federației și este compusă din cinci membri, din cluburi diferite; ne întâlnim periodic (uneori și de 2-3 ori pe lună) pentru feed-back și evaluarea desfășurării concursurilor. Am decis să ca fiecare propunere (de regulament, de funcționare a concursurilor) să fie votată de majoritatea membrilor pentru a se aplica!
- Abordare dinamică a competițiilor. Ce înseamnă asta? Dacă cineva sesizează că un lucru poate fi făcut mai bine, în avantajul concurenților, analiză propunerea și, dacă avem majoritate, aplicăm propunerea începând cu următorul concurs. Nu mai așteptăm un an de zile pentru a valida o propunere!
- Prezența ai multor debutanți (mulți dintre ei tineri de 28, 22 sau chiar 18 ani) la aceste concursuri, cât și reactivarea competitorilor din anii precedenți.
- Atragerea de sponsori (Marele Pescar și Delphin Romania) care ne oferă premii consistente.
- Organizarea primului concurs de pescuit din barcă cu specie țintă păstrăvul! (Open Sătic)
- Introducerea unui sistem electronic de tragere la sorți a grupelor/standurilor, cât și realizarea în cateva minute a clasamentelor de manșă și cel final, tot grație acestui sistem
Dincolo de toate acestea am găsit în FRPMA un context de creștere. De ce spun asta? Deoarece atunci când oamenii își dau mâna pentru a realiza ceva mai mare decât ei înșiși nu e simplu, lucrul acesta necesită energie și uneori disconfort și frustrare, însă rezultatele sunt pe măsura implicării și arată grozav! Este mult de lucru, calea este lungă, însă, este speranța mea personală, că acest proiect va continua cu un și mai mare avânt în anii următori. Vă aștept să vă alăturați toți cei care dorim să schimbăm modul în care se pescuiește și cum arată apele din Romania.
Marius Bândilă (GPSO Oradea)
Oradea, 8 septembrie, 2023